2025.03.18 10:41 Son Güncellenme: 2025.03.18 10:41 - EKONOMİ
Bankalar üzerinden gerçekleştirilen altın alım-satım işlemleri artık döviz işlemlerinden binde 2 (%0,2) oranında Kambiyo Muameleleri Vergisi'ne (KMV) tabi olacak.
Altında üst üste kırılan rekorlar, yatırımcının altına olan ilgisini artırmıştı. Fiziki altın alanların yanı sıra bankalar aracılığıyla altın birikimi yapanların sayısı da yükselmişti.
Yeni alınan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, artık bankadan alınan altına ek vergi ödenecek.
Uygulama, 17 Mart 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Bankalar, müşterilerine uygulamayla ilgili bilgilendirme mesajları göndermeye başladı.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, bankalar üzerinden gerçekleştirilen altın alım-satım işlemleri artık döviz işlemi (kambiyo) olarak kabul edilecek ve binde 2 oranında Kambiyo Muameleleri Vergisi (KMV) alınacak.
Bu karar, 1.000 liralık bir altın alım satımında 2 lira vergi ödenmesi anlamına geliyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, vadesiz hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan kaydi altın satış işlemleri de kambiyo işlemi olarak değerlendirilecek ve bu işlemlerden vergi alınacak.
Kambiyo işlemlerinde vergi oranı, 15 Mayıs 2019 tarihinde binde 1 (%0,1) olarak uygulanmaya başlamış, Mayıs 2020'de binde 2'ye yükseltilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından başlatılan bu uygulama, Danıştay 7. Dairesi tarafından 28 Mart 2023 tarihli kararla iptal edilmişti.
Günümüzde yeniden getirilen bu vergi, altın yatırımı yapan bireysel ve kurumsal yatırımcıları doğrudan etkileyecek.
Yeni düzenlemenin altın piyasasında nasıl bir etki yaratacağı ve yatırımcıların bu vergiye nasıl tepki vereceği belirsiz.
Uzmanlar, bu adımın döviz ve altın işlemlerine olan ilgiyi nasıl etkileyeceğini yakından takip ediyor.
Kaydi altın, bankalar veya diğer finans kuruluşları aracılığıyla elektronik ortamda tutulan, fiziki olarak saklanmayan altındır.
Yatırımcılar, kaydi altın alım satımını, fiziki altın alırken dolandırılma, taşıma ve saklama riskinden kurtulmak için tercih ediyor.
Kambiyo Muamele Vergisi (KMV), döviz alım satım işlemleri üzerinden alınan bir vergidir.
Bu vergi, döviz piyasalarındaki hareketliliği düzenlemek ve devlet gelirlerini artırmak amacıyla uygulanıyor.